AOML Laboratory Review March 18-20, 2008, Miami, Florida

Day 1 - Tuesday, March 18

| 7:30 | Reviewers Depart Grand Bay Hotel for AOML |
|-------|---|
| 8:00 | Breakfast meeting – Reviewers and Alexander MacDonald, provided on site at AOML (5 th floor conference room) |
| 9:00 | Welcome, Introductions and Charge to Reviewers (15 minutes) Richard Spinrad |
| 9:15 | Welcome to Reviewers (5 minutes) Robert Atlas |
| 9:20 | Housekeeping and Logistics (10 minutes) Judith Gray |
| 9:30 | AOML Overview and Laboratory Vision & Mission (30 minutes) Robert Atlas |
| 10:00 | Break (15 minutes) |
| 10:15 | Introduction and Overview of Laboratory Divisions (1 hour 30 minutes) |
| | Silvia Garzoli – Physical Oceanography Division John Proni – Ocean Chemistry Division Frank Marks – Hurricane Research Division |
| 12:00 | Lunch on-site with AOML Leadership (5 th floor conference room) |
| | (Bob Atlas, Judy Gray, Silvia Garzoli, John Proni, Frank Marks, Richard Spinrad (OAR), Sandy MacDonald (OAR), and Reviewers) |
| 1:30 | Climate Research Presentations (1 hour 30 minutes) Silvia Garzoli |
| | Molly Baringer: Meridional Overturning Circulation David Enfield: Large Scale Climate Dynamics Chunzai Wang: Climate and Atlantic Hurricane Activity Gustavo Goni: Global Ocean Variability and Trends Rick Lumpkin: Upper Ocean Dynamics |
| 3:00 | Break & Climate Research Poster Session (AOML lobby - 1 hour) |
| 4:00 | Climate Research Q & A with Reviewers (45 minutes) |
| 4:45 | Closed Session for Reviewers (30 minutes) |
| 6:30 | Dinner at the Rusty Pelican with AOML leadership |

8:15 Coffee and continental breakfast (for Reviewers)

8:45 **Ecosystem Research Presentations** (1 hour 30 minutes)

John Proni

Rik Wanninkhof: Highlights of the OCD Ocean Carbon Program

Jim Hendee: Integrating Near Real-Time Data for Coral Reef Ecosystem Forecasting

Chris Kelble: NOAA/AOML South Florida Ecosystem Restoration Program

Jia-Zhong Zhang: The AOML Nutrient Analysis Program

Libby Johns: Connectivity of the South Florida Coral Reef Ecosystem to Upstream

Waters of the Western Caribbean and Gulf of Mexico

Chris Sinigalliano: The AOML Environmental Microbiology Lab

10:15 Break & Ecosystem Research Poster Session (AOML lobby - 1 hour)

- 11:15 Ecosystem Research Q & A with Reviewers (45 minutes)
- 12:00 Lunch on-site with AOML Principal Investigators (outside covered picnic area)

1:30 **Hurricane Research Presentations** (1 hour 15 minutes)

Frank Marks

Jason Dunion: Physical Processes of Hurricane Intensity Change

Mark Powell: Hurricane Impacts

Sim Aberson: Hurricane Track Improvements

Robert Rogers: Evaluation of Hurricane Intensity Change Sundararaman Gopalakrishnan: Hurricane Intensity Model Improvements

- 2:45 **Break & Hurricane Research Poster Session** (AOML lobby 1 hour)
- 3:45 Hurricane Research Q & A with Reviewers (45 minutes)
- 4:30 Closed Session for Reviewers (30 minutes)
- 6:30 Dinner, Reviewers on their own

Day 3 - Thursday, March 20

3:30

Adjourn

Coffee and continental breakfast (for reviewers – 30 minutes) 8:00 Laboratory Tour (1 hour 30 minutes) 8:30 10:00 Break (15 minutes) 10:15 Summary of AOML Science and Programming (30 minutes) **Robert Atlas Alexander MacDonald** 10:45 Review of Charge 11:00 Reviewers Closed Session to Write-up Notes (1 hour) 12:00 Lunch on-site with Scientific Support Staff (outside covered picnic area) 1:00 Preliminary Report out from Review Committee to OAR and AOML Leadership 2:00 Break (15 minutes) 2:30 Reviewers Closed Session Continued (1 hour)